DIGNITY - investiční uskupení firem | Titul Nejférovější dodavatel energií roku 2017 získaly MND a Europe Easy Energy
57537
post-template-default,single,single-post,postid-57537,single-format-standard,qode-core-1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Titul Nejférovější dodavatel energií roku 2017 získaly MND a Europe Easy Energy

Srovnávač energií srovnam.cz, provozovaný společností TISCALI MEDIA, a.s., zveřejnil výsledky prvního ročníku výzkumu Nejférovější dodavatel energií. Nejvyšší hodnocení získaly společnosti MND a Europe Easy Energy.

Na prvním místě výzkumu Nejférovější dodavatel energií roku 2017 se umístila společnost MND, Moravské naftové doly, se ziskem 121 bodů. Pět hvězdiček v hodnocení (100-140 bodů) pak získala také společnost Europe Easy Energy se ziskem 116 bodů. V první pětku nejférovějších dodavatelů energií doplnily firmy Amper Market (94 bodů), Pražská plynárenská (82 bodů) a Yello Energy(74 bodů).

V hodnocení bylo nejvíce ztrát zaznamenáno v otázce podepsání etického kodexu a také existence bezplatné zákaznické linky. Většina dodavatelů také propadla v kritériu udělování sankcí za předčasné ukončení smlouvy. Jednoznačně z toho vyplynulo, že spotřebitelé by při podpisu smlouvy s extra výhodnou cenou měli věnovat mimořádnou pozornost také tomu, za jakých podmínek tuto výhodnou cenu získávají a jaké je čekají případné sankce. 13 dodavatelů ze 17 mělo zároveň ve svých podmínkách zakotvené automatické prodlužování smluv. To znamená, že pokud si zákazník včas nepohlídá konec platnosti smlouvy a včas ji nevypoví, bude automaticky prolongován za stejnou, i když už pravděpodobně nevýhodnou cenu, na další rok či dva.

„Toto srovnání plánujeme dělat každý rok a věříme, že bychom tím mohli přispět k větší transparentnosti a přehlednosti nabídek na trhu,“ říká ředitel společnosti Tiscali Media Michal Kubík.

Průzkum Nejférovější dodavatel energií roku 2017 je novou aktivitou srovnávacího portálu srovnam.cz. Kritéria, na jejichž základě byli dodavatelé energií hodnoceni, vycházejí ze základního konceptu samotného portálu. Ten se nesoustředí jen na porovnávání nabídek podle ceny, ale velkou pozornost věnuje také podmínkám, za kterých zákazníci danou cenu získávají.

Ve výzkumu Nejférovější dodavatel energií roku 2017 došlo k porovnání dodavatelů na základě 10 kritérií, kterým respondenti našeho online průzkumu (vzorek 600 lidí) přiřadili váhy důležitosti od těch klíčových až po ty méně důležité. Za nejdůležitější kritéria označili respondenti srozumitelnost smluvních dokumentů, informování o změně obchodních podmínek, vracení přeplatku z vyúčtování a bezplatnou infolinku. Za každé kritérium mohli dodavatelé získat 0-2 body, a tyto byly poté vynásobeny vahou jednotlivých kritérií na základě online průzkumu. Každý dodavatel tak mohl získat maximálně 140 bodů.

Do srovnání bylo zařazeno 17 dodavatelů plynu a elektřiny. Kritériem pro zařazení do průzkumu byl minimální počet 10 000 zákazníků na českém trhu k 1. březnu 2017 podle statistik OTE.

O Tiscali Media, a.s.:

Skupina TISCALI MEDIA, a. s. je tradičním provozovatelem internetových médií a služeb, které měsíčně oslovují 4,3 milionu uživatelů. Kromě vlastního zpravodajství, komentářů a rozhovorů nabízí i specializované weby o vědě (Nedd.cz), videohrách (Games.cz), celebritách (Osobnosti.cz), financích (Našepeníze.cz) a filmech (Dokina.cz).

Součástí skupiny jsou i populární služby jako Tiscali E-mail, datové úložiště Úschovna.cz nebo srovnávač energií Srovnám.cz.

Od roku 2014 patří do skupiny i společnost ARBOmedia, s.r.o., jedno z nejvýznamnějších media zastupitelství na českém trhu.

Kontakt pro média:

Barbora Žákovcová
tel.: +420 730 132 520
e-mail: barbora.zakovcova@tiscalimedia.cz
web: https://www.tiscalimedia.cz